Почитувани сограѓани,

Нека ни е честит Денот на независноста на Република Македонија!

Ова е ден за љубов кон нашата татковина Македонија.

Пред 30 години, единствени во намерата за да бидеме свои на своето, македонскиот народ на нашиот трет Илинден, храбро, решително и одговорно го оствари вековниот сон на нашите предци за слободна, независна и суверена Република Македонија.

Република Македонија не може да се гради врз други темели освен оние поставени со референдумот за независност од 8ми септември 1991.

Да се биде Македонец не е само право. Тоа е и обврска. Обврска да се чува наследството за кое нашите предци се избориле со пркос и непокор. Да се чува континуитетот на нашата определба, бидејќи како Македонци ние не можеме да бидеме нешто поразлично од нашите предци. Да не им го одземаме на нашите деца, внуци и правнуци она што ни го оставиле нашите татковци, дедовци, прадедовци.

Треба да знаеме кои сме за да знаеме што сакаме да бидеме. Треба да знаеме каде сме за да знаеме каде сакаме да бидеме. Треба да знаеме што имаме за да знаеме што сакаме да стекнеме.

Среќен 30ти роденден татковино! Си била и ќе бидеш Македонија!

Да ни е вечна и вековита Македонија! Да живее Република Македонија!

– Честитка по повод Денот на независноста на Република Македонија, 8-ми септември