Честитка од Претседателот Иванов до граѓаните на Република Македонија по повод Денот на македонска револуционерна борба:
„Почитувани сограѓани,
Највозвишена цел на еден народ е да создаде своја држава. Само оние народи кои формирале своја држава ја реализирале слободата со тоа што станале самодоволни. 23 Октомври 1893 година е клучен момент во македонската револуционерна борба за остварување на таа возвишена цел.
Пред точно 130 години неколкумина храбри Македонци го формираа Македонскиот револуционерен комитет кој на народот му даде надеж дека со свои сопствени сили може да биде свој на своето.
Овој ден е паметник за шестемина македонски патриоти кои се здружија за визијата за слободна Македонија, со што ја втемелија и ја осведочија желбата за независна држава која ќе не сплоти сите по едно знаме, во една цела земја, под едно име – Република Македонија.
Од формирањето на Македонската револуционерна организација се до конечното ослободување и создавање на независна македонска држава се изоде долг и трнлив пат. Тој пат беше послан со страдање, крв и големо херојство. Саможртвата на генерации македонски херои остана аманет за идните генерации.
Вечно ќе ги славиме и ќе се сеќаваме на хероите, Хаџи Николов, Поп Арсов, Груев, Татарчев, Димитров и Батанџиев.
Затоа, наша должност е да им оддадеме почит на нашите борци за слобода и независност, следејќи го нивниот пат, да го исполнуваме нивниот завет и заеднички да ја чуваме нашата Република Македонија, бидејќи само како суверена и независна држава таа ќе биде заштитник на нашата слобода и нашето човечко достоинство.
Нека ни е вечен Денот на македонска револуционерна борба!
Да живее Република Македонија.“