Почитувани сограѓани,
На 8 септември 1991 година, македонскиот народ со огромно мнозинство преку референдум го оствари своето право на самоопределување, прогласувајќи суверена и независна држава Македонија.

Одлуката од тој референдум со кој се дефинираше самостојноста и сувереноста на Република Македонија, била и останала обврска за секој еден од нас.

По долгите македонски ноќи на страдања, неуспешни обиди и заборавени подвизи, благодарејќи на 8ми Септември 1991 година, денес живееме во нашата слобода, сувереност и самостојност.

Заветот на претходните генерации остварен на 8ми Септември 1991 година останува наша обврска да го пренесеме на сите идни поколенија, да ја чуваме Македонија како суверена, независна и самостојна држава.

Сме поминале и поминуваме низ разни премрежја и предизвици. Сме имале и имаме тешки времиња. Но, сето тоа ќе помине доколку сме сплотени и истрајни во остварувањето на нашата слобода, сувереност и независност.

Нека ни е честит празникот.

Среќен роденден татковино!

Вечна да ни е Македонија!