Почитувани сограѓани,
Одбележувањето на 23 Октомври, Денот на македонската револуционерна борба, е празнување на идејата за самостојна и независна Македонија. Овој ден претставува завет на македонските револуционери, предвесник на Македонската Револуционерна Организација, симбол на непокор, патриотизам и правда.

Овој ден е паметник за шестемина македонски патриоти кои се здружија за визијата за слободна Македонија, како пат до слободата што го продолжија илинденците и асномците остварувајќи го вековниот стремеж за сопствена, суверена и демократска држава.

Неброени македонски патриоти ги положија своите животи за остварување на овој идеал. Наша должност е да им оддадеме почит на нашите борци за слобода и независност. Слава им! Но, да не заборавиме дека наша обврска е и да го следиме нивниот пат.

Нека ни е за многу години Денот на македонската револуционерна борба.

Да живее Република Македонија!