Добар ден на сите,

Би сакал да искажам благодарност за реализацијата на оваа видео конференција која се совпаѓа со една година од посетата на Папата Франциск на Македонија. Апостолската посета на Папата на Македонија останува како еден од позначајните настани во поновата македонска историја.

Иако, треба временска дистанца да го согледаме севкупното значење на оваа посета, нѐ радува што самиот Папа во неговите писма кои ги прати по посетата ја искажува својата благодарност, големите импресии и чувството што го доживеал посетувајќи една земја во која има мала католичка заедница, но со голема мисија. Инаку, посетата да се организира и реализира требаше голем посветеност, голема упорност и трпение.

На првиот ден на неговата инаугурација, на нашата прва средба што ја имавме ја упатив поканата да ја посети Македонија, а потоа следеа уште неколку писма и покани за посета на сите наши следни средби. И затоа, треба да се искаже огромна благодарност на Бискупот Кирил, кој заедно со Апостолскиот Нунциј Пекорари, помогнаа да се оствари оваа посета.

Исто така, мораме да искажеме благодарност на сите кои беа вклучени во реализацијата на оваа посета. Сите институции кои беа вклучени во организацијата на оваа посета видоа што значи да се работи со најстариот активен протокол на светот, по кој сѐ беше предвидено и сѐ беше испланирано.

На крајот на ноември минатата година, кога бев во Рим и учествував на еден меѓународен настан во Сенатот на Италија, целата делегација на активни и поранешни претседатели отидовме да го посетиме Папата. Сите ги импресионираше тоа што тој се задржа во разговор со мене, да го искаже неговото восхитување од посетата, особено средбите со луѓето, со институциите и со католичката заедница, Католичката црква во Македонија, искажувајќи толку позитивни чувства и импресии кои не се надевал дека ќе ги има пред реализацијата на посетата.

Така што, сите впечатоци се позитивни. Како земја домаќин се покажавме во најдобро светло. Затоа, треба да се заблагодариме на сите кои што беа вклучени во организацијата на оваа посета, а особено и на граѓаните на Македонија кои покажаа големо достоинство, чест и внимание кога сме домаќини на еден толку висок гостин на Македонија.

Идните поколенија ќе се сеќаваат на овој настан, и од книгата која што излезе за овој настан, од писмата кои ги упати Светиот Отец и од сето она што ќе биде забележано во архивите на Ватикан за средбите и сето тоа што беше реализирано. Папата Франциск ми ги пренесе и импресиите на кардиналите кои биле присутни на посетата, укажувајќи на тоа дека прво, не очекувале еден претседател на држава да има такво обраќање во кое се искажуваат сите хумани чувства и значења кои ги имаат верниците и религијата.

Бил импресиониран од разговорот на нашата билатерална средба, а особено му останало голем впечаток, што го искажа и пред новинарите, дека во ова време треба многу повеќе внимание да посветуваме на почитувањето, отколку на толерирањето. Бидејќи се толерира тој што мора, а се почитува тој што се сака. Така да, почитта е неопходна кон секого денес, особено во овие тешки времиња во кои проаѓаме. Мораме да се почитуваме и да мислиме на она што престои.

Секој пат да бидеме со позитивни мисли и да го следиме пораките што ги упати Папата на плоштадот во Скопје, и особено пораките кои ги упати до младите, да се посветат на сите оние вредности кои носат заедништво, просперитет и љубов меѓу луѓето.