Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денес во својот Кабинет го прими д-р Акан Сувер, Генерален секретар на Мармара Фондацијата од Истанбул.

Целта на посетата на Република Македонија на д-р Сувер е лично да му ја врачи на Претседателот Иванов поканата за следниот 23-ти Евроазиски економски самит на Мармара фондација во Истанбул, кој ќе се одржи од 8-9 април оваа година.

Претседателот Иванов се заблагодари за поканата и со задоволство го потврди неговото учество на самитот и нагласи дека и оваа година ќе се обрати пред учесниците, но по прв пат како поранешен претседател.

Во насока на потврда и особено задоволство од одличната долгогодишна досегашна соработка со фондацијата Мармара, и генералниот секретар на фондацијата, во март 2019 година, Претседателот Иванов го одликуваше д-р Сувер со Медал за заслуги за Македонија за неговата ангажираност во своето работење и дејствување со што даде значаен придонес за промовирање на македонските вредности и позиции во Република Турција и поширокиот европски и азиски простор, со личен ангажман како основач и претседател на Фондацијата Мармара.