Претседателот Иванов денес оствари средба со проф. д-р Илбер Ортајли, еден од најзначајните турски историчари и еден од најкомпетентните светски истражувачи на историјата на османлиската држава, кој е професор по историја на Универзитетот Галатасарај во Истанбул и Универзитетот Билкент во Анкара во Република Турција, поранешен директор на Палатата Топкапи во Истанбул и почесен член на МАНУ од 2009 година.

Проф. д-р Илбер Ортајли учествуваше на конференција што се одржа во Скопје по повод 21 Декември – Денот на наставата на турски јазик, во организација на Турската демократска партија во Република Македонија.