ПОЧИТУВАН МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ,

На 11 октомври 1941 година, Македонија го избра патот на борба против најголемите зла во историјата на човештвото – фашизмот и нацизмот. Свесен дека вистинската слобода за Македонија не може да биде измолена и подарена, туку само со борба освоена, македонскиот народот заедно со сите чеда на Македонија ја започна Народноослободителната борба.

Во оваа борба, народот на Македонија се препороди и се почувствува слободен да си ја земе судбината во сопствените раце.

Затоа денес, 11 Октомври е повеќе од државен празник, тој е и отелотворување на идеалот за слобода и правда. На овој ден се слави пожртвуваноста и решителноста на македонскиот народ за слобода и за создавање на самостојна и независна држава.

На овој голем празник, уште еднаш, да го повториме заветот кој ни го оставија нашите предци и достојно и гордо да го чуваме!

Денес, кога македонскиот народ повторно е исправен пред надвиснатите предизвици, обидите за негово разнебитување и омаловажување, да се потсетиме на идејата на хероите која не учи дека само со единство, јасна цел и љубов кон татковината, можеме да бидеме господари над сопствената судбина и да ја одбереме самите ние својата иднина. А, таа е Република Македонија.

д-р Ѓорге Иванов

– Во борба македонски народе

– Честит 11 октовмри 2021 година