Поранешниот претседател на Република Македонија 2009-2019, д-р Ѓорге Иванов, престојуваше во Словачката Република, по повод учеството на јубилејната 30-та манифестација „Денови на Светите Кирил и Методиј“, што се одржа во Општина Терхова во периодот 2-5 јули 2019 година.

Поранешниот претседател Иванов се обрати на конференцијата „Пораките на Светите браќа Кирил и Методиј“ на која истакна дека битката која ја предоделе светите Кирил и Методиј била да им се овозможи на словенските народи сами да го спознаваат Божјото слово, сами да ја создаваат и пренесуваат својата култура и традиција и сами да ја пишуваат својата историја.

– Правото на сопствен јазик, на образование, на самоидентификација и денес се основни универзални и европски човечки вредности. Јас денес го говорам македонскиот јазик, исто како што нашите словачки пријатели го говорат словачкиот јазик благодарение на светите Кирил и Методиј. Тие се вградени во секој збор што ќе го изговориме, и секоја буква што ќе ја напишеме – порача поранешниот претседател пред присутните. Според него, духовното стебло на светите Кирил и Методиј израснало и се разгранило на целиот континент, а тоа е всушност богатството на Европа кое денес го именуваме како единство во различноста.

– Без тоа словенско стебло денес ќе имавме една интелектуално и духовно посиромашна Европа. Затоа, должност на нашата генерација е да го негуваме и афирмираме тоа наследство, благодарение на кое ние денес имаме наш светоглед, наша посебност и идентитет, истакна Иванов. Тој во својот говор се осврна и на пораките на светите Кирил и Методиј, кои, како што рече, би биле дека сите кризи со кои се соочуваме произлегуваат од длабоката морална криза во која се наоѓа човештвото, вклучително и нашите општества.

– Се обидовме да ја градиме и да ја развиваме нашата современа цивилизација, сведувајќи ја етиката на ниво на личен избор. Слободите и правата ги одвоивме од должностите и одговорностите. Светите Кирил и Методиј ги фалиме, без да ги послушаме. Се повикуваме на нив, без да видиме на што нè повикуваат тие нас. Последиците од ова скршнување ги чувствуваме сите ние, а особено нашите млади генерации, истакна Иванов.

Во рамките на посетата на Терхова, поранешниот претседател Иванов учествуваше и на промоцијата на книгата „Похвалното слово за Кирил Филозоф“ на г. Стојан Лекоски, писател, библиограф, преведувач и еден од најистакнати и најактивни претставници на македонската заедница во Словачка. Книгата е преведена на повеќе јазици по повод 1150 години од упокојувањето на Св. Кирил, и е во издание на МПЦ-ОА и Министерството за култура.

Претседателот Иванов присуствуваше и на свечената литургија во катедралата Св. Кирил и Методиј – Брдо Оравцове, што претставува најголем храм во Словачката Република посветен на Сесловенските просветители.

Во состав на делегацијата беше и поглаварот на МПЦ, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан.

Во рамки на посетата, претседателот Иванов и Аргиепископот г.г. Стефан ги посетија и Велеград и Модра во Моравија во Чешката Република, каде беа пречекани од градоначалниците на овие општини заедно со претставници на Велеградската парохија. Тие ја посетија базиликата Св. Кирил и Методиј и Успение на Дева Марија, каде имаа прилика да ја посетат и подземната галерија во која покрај многуте вредни историски, верски и културни експонати, е изложена и златната роза поклон од Папата Јован Павле II при неговата посета на Велеград и има посебно значење за овој регион бидејќи Папата ја поклонил само уште на Катедралата Св. Витус во Прашкиот замок.

 

ПРЕТХОДНИ ПОВРЗАНИ АКТИВНОСТИ:

– Претседателот Иванов на манифестацијата „Денови на Св. Кирил и Методиј“ во Словачка

– Иванов: Наша должност е да го негуваме наследството на светите Кирил и Методиј

– Обраќање на промоцијата на книгата „ПРОГЛАС“ од Константин Филозоф – Св. Кирил, по повод 20- годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи со Р. Словачка

– „Медал за заслуги за Македонија“ за Пеев, Лекоски и Панкина