На денешен ден, 4 мај, во 1903 година, загина идеологот и водачот на македонското револуционерно движење за ослободување на Македонија, револуционерот и борец за слобода, Гоце Делчев.

Во 1972 година, неделниот магазин „Млад Борец“ издава книга за македонскиот великан Гоце Делчев.

Книга за Гоце Делчев